015/7517-178 | 063/444-177

Kreće Abu-Dabi fond za poljoprivredu

Kreće Abu-Dabi fond za poljoprivredu

Beograd — Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će između 8. i 12. avgusta početi radovi na četiri gradilišta sistema za navodnjavanje u Vojvodini.

On je dodao i da će do kraja avgusta biti otvoreno još sedam takvih gradilišta na području Srbije.

On je, gostujući na televiziji Pink, rekao da su na području Vojvodine tri projekta na prostoru srednjeg Banata, a jedan je na prostoru opštine Vrbas – u Bačkoj. 

“U pripremi su još tri projekta na prostoru centralne Srbije. Ideja je da na ovaj način skoro 30.000 hektara zemljišta stavimo pod sisteme za navodnjavanje”, naveo je Nedimović. 

Ugovori će, prema njegovim rečima, biti zaključeni u drugoj polovini avgusta, a početkom septembra počeće realizacija pri čemu će radovi na sistemu između Save i Drine početi do kraja godine, dok će u 2018. početi druga faza projekta, koja će obuhvatiti prostor oko Čačka, dok će treći sistem biti oko Smederava i Aleksinca. 

Kako je objasnio, radi se o kanalima koji su ranije služili isključivo za odvodnjavanje, a sada se stavljaju velike pume koje će prepumpavati vodu ili iz kanala Dunav-Tisa-Dunav, ili iz okolnih reka kada je suša i nema vode, pa će poljoprivredni proizvođači moći da crpe vodu iz tih kanala i da navodnjavanju njive. 

“Povećaćemo tako kvalitet i vlažnost zemljišta, a samim tim i prinose”, istakao je ministar. 

On je podsetio da Srbija ima odobren budžet od 100 miliona dolara iz kreditne linije koja se popularno naziva “Abu-Dabi fond”, koji je Srbija pre dve i po godine uzela po veoma povoljnoj kamatnoj stopi od jedan odsto na godišnjem nivou. 

Paralelno, kako je Nedimović rekao, u Ministarstvu su otvorena posebna podsticajna sredstva za mikrosisteme za navodnjavanje – za bušenje bunara, gde dotira do 50 odsto sredstava za nabavku pumpi. 

Najavio je i da će tokom jeseni Ministarstvo imati i poseban sektor koji će se baviti klimatskim promenama u poljoprivredi. 

Ministar je govorio i o malinarima, podsetivši da je dogovor sa njima postignut i da je država garant obezbeđivanja tržišnih uslova u Srbiji. 

“Postigli smo dogovor, to funkcioniše, mi kao država ćemo uraditi ono što smo obećali, ne vidim tu nikakav veliki problem”, istakao je on, pozvavši na očuvanje proizvodnje malina za koju, kaže, postoje velike prednosti. 

Osvrnuo se i na pitanje protivgradne zaštite, ukazavši da je to zajednički posao Hidrometeorološkog zavoda i Ministarstva. 

“Želimo da u narednih nekoliko godina digitalizujemo taj sistem i da naši raketni sistemi budu tako podešeni da putem praćenja oblaka kompjuterski možemo da gađamo svaki oblak i znamo šta smo pogodili”, rekao je ministar, dodavši da će naše kompanije proizvoditi te sisteme za protivgradnu zaštitu. 

Takođe je rekao da Ministarstvo radi sa udruženjem osuguravača na pripremi za jesen velike kampanje promovisanja osiguranja u poljoprivredi koje se tiče voćarstva i ranog mraza, zaključivši da u osiguravanje budžeta od štete usled mrazeva, grada i suša treba da se uključe i lokalne samouprave jer su to sistemi koji funkcionisu.

Preuzeto sa b92.net