015/7517-178 | 063/444-177

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Novi Sad — Glavna atrakcija ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede u Novom Sadu jeste savremena mehanizacija koja zauzima i najveći deo izložbenog prostora.

Zainteresovani posetioci, kupci i građani mahom zagledaju i fotografišu se pored ogromnih mašina koje im izgledaju kao “svemirski brod”.

Ako je suditi prema posećenosti i broju izlagača, sajam u Novom Sadu je izazvao veliko interesovanje, jer u izložbenim halama i dalje sve vrvi od posetilaca.

Sa kesama i promotivnim materijalom oni obilaze štandove, degustiraju organske proizvode, isprobavaju mašine i raspituju se kod prodavaca o mehanizaciji, tehnikama uzgoja, zagledaju organske proizvode i sredstva koja će im pomoći u uzgoju.

Međutim, prvo što se na sajmu primeti jesu velike, savremene poljoprivredne mašine i njihova priključna oprema koje ove godine prezentuje više od 100 svetskih brendova, pa je izbor proizvođača i cena veliki. 

Traktori i kombajni izgledaju kao džinovski izumi koji su očarali građane koji se mahom slikaju i zagledaju mašine, od točkova do kabine. 

Najskuplji eksponat na sajmu je kombajn od čak 600.000 evra bez PDV-a, a kako su nam rekli jedan su već prodali. To je Almeksov kombajn za vađenje repe Holmar T4.

“Ovo je najnovija mašina za vađenje šećerne repe. To je Holmar potpuno automatizovan, sa tri osovine, Mercedesovim motorm i sa 600 konjskih snaga“, kaže Branimir Ledeničan Almeksa. 

On je istakao da ovaj kombajn ima daleko manju potrošnju od prethodnih modela, što se ogleda u 20 do 25 odsto smanjenoj potrošnji.

Uprkos velikoj ceni, interesovanje posetilaca koji zagledaju mašine, ali i kupaca je kako kaže dosta veliko. 

Ledeničan kaže da se kupovina, zbog velike cene, gleda kroz razne vidove subvencionisanja kako od strana šećerana tako i od strane banaka kroz razne kreditne linije. 

“Jedan je prodat i predstavlja prvi primerak koji je prodat u Srbiji, a kompanija Almeks do sada ima prodatih preko 100 komada“, dodaje on.

A na pitanje ko je zainteresovan za ovaj kombajn, pošto teško da mali proizvođač može da ga priušti, on ističe da su to najčešće ljudi koji obrađuju i seju šećernu repu, samim tim imaju i ugovor sa šećeranom. 

“To su proizvođači koji imaju oko 200, 300 hektara šećerne repe pa naviše“, zaključio je on.

Drugo mesto na tronu najskupljih zauzima traktor Fendit 1050 koji košta 432.000 evra sa PDV-om, kombajn Krone Big X 700 koji košta 450.000 evra i ostali kombajni, traktori sa rasponom cena od 200.000 do 350.000 evra. 

Sajam može da se pohvali i velikom svetskom premijerom traktora ARBOS po najvišim „made in Europe“ standardima. 

Posetioci su zadovoljni, a da li su i izlagači i proizvođači uspehom i brojem prodatih mašina, ostaje da se vidi nakon 19. maja kada je poslednji dan sajma.

Vest preuzeta sa b92.net